TRANSLATE

maanantai 13. kesäkuuta 2005

Miksi epäilet, että lapsella on Asperger?

Vaikka hoito on vaarmasti hyvää, mutta ei kuitenkaan tunnu aivan lapsellemme sopivalta. Olemme pyytäneet lapsellemme aspergerin tutkimuksia.

-    Miksi epäilet, että lapsella on asperger?
Lapsella on pienestä pitäen niin kauan kuin muistamme ollut nukahtamisvaikeuksia. Lisäksi hän ei ole pienenäkään viihtynyt sylissä. Koulussa ja päiväkodissa hänellä ei ole ollut kavereita. Välitunneilla ja iltapäivähoidossa hän aina viihtyi yksin, vaikka muut lapset hakivat häntä leikkeihin. Myös osastolla hän viihtyy yksin ja leikkii mieluummin yksin omia mielikuvitusleikkejä. Kotona hän miekkailee mielikuvitushahmojensa kanssa. Joskus peilin edessä. Hänellä on aina ollut hyvä muisti. Äiti sanoo, että lapsella on elefantin muisti. Osastollakin hän päihittää hoitajansa muistipeleissä. Hän muisti ensimmäisenä kaikkien osaston lasten ja hoitajien nimet, mutta eräässä osastokokouksessa hän ei kuitenkaan osannut yhdistää nimeä oikeaan hoitajaan. Tämä osoittanee, että hänellä on kasvosokeutta. Perhe ja sisarukset ovat pitäneet häntä koko katraan viisaimpana. Hän mm valvoi, että kotona kaikki noudattaa perheen yhdessä sopimia työvuoroja ja sääntöjä.

-    Eikö tämmöinen vastuu ole liian rankkaa pienelle lapselle?
Varmaan on mutta emme osanneet pitää sitä stressin aiheuttajana, sillä hän selvästi nautti ja si tunnustusta roolistaan. Lapsella on myös aina ollut fiksaantuneita kiinnostuksen kohteita, joista hän haluaa tietää kaiken. Kuten äskettäin koulussa oli Kalevala. Ei riitä, että perustelee asian, joka häntä kiinnostaa, vaan hän haluaa tietää myös perustelun perustelun – johon on jo vaikea vastata. Niimpä hänet pitää lähettää asioiden tietolähteille etsimään tietoa kirjastosta tai Internetistä. Luulin, että täällä osastollakin nähtäisiin nämä aspergerin piirteet. Hän ottaa käsitteelliset asiat konkreettisesti. Äskettäin hoitaja kummasteli, kun Lapsi ihmetteli, “kuinka pupu voi mennä pöksyyn?”
Pojan käytös on tulkittu psykoosiksi, mutta voiko tämä käytös olla psykoosia, jos se on jatkunut koko lapsuuden ajan. Jotkut hoidot osastolla aiheuttavat lapselle ahdistusta ja tilanteita, joita hän ei kotona kohtaa.

-    Hoito ei koskaan ole helppoa, ja voi aiheuttaa ahdistusta. Lapsen oireet vastaavat psykoosin kuvaa. Siihen liittyy usein myös usein univaikeudet.
Ongelmana osastolla on ollut se, että lapsi ei ole saanut neljään kuukauteen kunnon unta lääkityksestä huolimatta. Toivoin, että lääkitys olisi poistettu, jotta nähtäisiin lapsen tilanne ilman lääkettä. Täällä on mm. todettu, että ahmiminen on lapsen kesto-ongelma. Ennen lääkitystä poika söi erittäin hitaasti ja oli aina viimeinen, joka lopetti aterian. Myös koulussa tunti piti aloittaa vaikka lapsi ei ollut saanut vielä ateriaansa syötyä.