TRANSLATE

torstai 23. kesäkuuta 2005

Lääkärin mukaan väkivaltainen käytös on edistystä

Keskustelussa lääkärin ja hoitajan kanssa lääkäri totesi, että väkivaltainen käytös on edistystä. 

Lapsi ilmaisee nyt omaa tahtoaan vaikkakin kolmivuotiaan keinoin. Lapsen minä ei ole kehittynyt.  Se on kolmivuotiaan tasolla. Lapsi ei osaa valita, mitä hän itse haluaa. Hoitajan mukaan on parempi, että vaihtoehtoja ei anneta, sillä hän ei osaa ilmaista tahtoaan asiallisella tavalla. Lapsella ei ole omaa mielipidettään asioista, hän omaksuu muiden ihmisten mielipiteet ominaan, jolloin hoitajan pitää päättää mitä tehdään.

Itse ihmettelen, miten kotona voimme kuitenkin sopia asiat keskustelemalla. Kotona annetaan vaihtoehtoja ja lapsi uskaltaa esittää omat mielipiteensä. Sen sijaan, että pakotamme lasta, keskustelemme eri vaihtoehdoista, ja punnitsemme yhdessä mikä on viisain valinta. Tätä tyyliä pidetään täällä ”vapaana kasvatuksena” jonka seurauksena lapselta puuttuu turvallisuuden tunne.

Hoidossa pyritään yksinkertaisuuteen ilman vaihtoehtoja. Kun lapsi otti osastokouksessa esille biojäte astian puuttumisen osaston keittiöstä, vastaus oli – se on liian iso asia pienen lapsen pohdittavaksi. Kuinka mielipide voi kehittyä, kun lapsen esille ottamista asioista ei keskustella, tai jos vain hoitajan antama näkemys on ainoa oikea.

Hoitohan on koko ajan ollut lapsen valintojen tyrehdyttämistä. Asiat, mistä hän on pitänyt on kielletty stressiä aiheuttavina kuten koulun taitoaineet, liikunta ja musiikki. Asiat mitä hän on aina inhonnut on pakko hyväksyä, kuten sisällä makaaminen päivällä, margariini, kovaääninen diskomusa ja limu. Ruokahaluja kasvattasvaan lääkehoitoon yhdistettynä tämä on lihottanut poikaa viimeisen kahden viikon aikana kolme kiloa.