TRANSLATE

keskiviikko 29. kesäkuuta 2005

Miten saada asiallista hoitoa Asperger-lapsille

Hoitolaitoksissa on ollut vaikeaa saada asiallista hoitoa Asperger-lapsille. Yleensäkin kannattaa kirjata muistiin kaikenlaisia muutoksia, ongelmia ja edistysaskelia, mitä kotona havaitaan.

Keskustelin Autismi- ja Aspergerliiton palveluneuvojan kanssa nimiä mainitsematta. Hän on törmännyt useampiin perheisiin, joilla on ollut saman paikan kanssa ongelmia. Muutkin ovat kokeneet "hoidon" asiattomaksi, lapsia loukkaavaksi ja tarpeettoman kovakouraiseksi.

Lääkärit ovat kieltätyneet ottamasta vastaan ulkopuolista konsultaatiota kun sitä on tarjottu; esim Pekka Tania, Suomen johtavaa AS-tutkijaa, ei ole hyväksytty konsultiksi.  Jollekin lapselle on jouduttu opettamaan  teeskentelyä ja henkilökunnan miellyttämistä, että hänet saatiin ulos.

Liitto on liian hampaaton tällaisissa asioissa*. Sen pitäisi ajaa rohkeammin kohderyhmänsä etuja, myös oikeutta asialliseen arviointiin ja diagnoosiin. Huonoille sairaaloille ja laitoksille pitäisi luoda vähän painetta julkisuuden kautta. Mutta yleensä perheet ovat ikävien tapahtumien jälkeen uupuneita ja epäluuloisia, eivätkä halua jatkaa keskustelua aiheesta missään muodossa.

Joka tapauksessa, ensimmäinen askel olisi keskustelu potilasasiamiehen kanssa. Hän pystyisi neuvomaan siinä, miten kirjoitetaan valitus, ja mihin se kannattaa suunnata.
*Autimilehdessä julkaistiin aiheesta myöhemmin artikkeli