TRANSLATE

sunnuntai 29. toukokuuta 2005

Miten saada oikea diagnoosi

Ensimmäinen asia, mikä sinun tulisi tehdä on tämä: pyydä sairaalalta kopiot kaikista lastasi ja perhettänne koskevista tiedoista. Sinulle saatetaan väittää, ettei niitä tarvitse antaa, tai että sinun pitäisi mennä lukemaan niitä jonkun kanssa. Tämä ei pidä paikkaansa: vaadi kopiot kaikesta. Lain mukaan sinulla on oikeus saada kaikki tällaiset tiedot maksutta kerran vuodessa.

Mitään erillistä AS-testiä ei ole olemassa. Voisit päästä eteenpäin sillä, jos saisit sairaalalta *yksityiskohtaiset* tiedot lapsesi neuropsykologisten ym testien tuloksista. Näistä lääkärit usein
pyrkivät antamaan vain loppuyhteenvedon, jolloin pitää erikseen vaatia eri osioiden tuloksia. Tavanomaisista testisarjoista (esim WISC) voi hyvä asiantuntija saada melko paljon vihjeitä siitä, onko AS todennäköinen - joten ilman lähetettäkin voi edetä se verran, että pyytää esim yksityiseltä puolelta lausunnon siitä, vastaavatko testitulokset sitä mitä AS-lapselta voi tyypillisesti odottaa.

Sinun kannattaisi myös täyttää kotona oma-aloitteisesti jokin seulontalomake, esim Gillbergin (löytynee netistä sekä A&A-liitosta), ja lisäksi kirjoittaa muistiin omia, muun perheen ja aikaisempien opettajien havaintoja lapsesta. Diagnoosi perustuu paljolti pitkän aikavälin havaintoihin ja vanhempien haastatteluihin. Haastattelevat lääkärit eivät aina ole kovin tarkkoja asioiden kirjaamisessa muistiin, joten mitä selkeämmin kaikki on muotoiltu etukäteen, sen todennäköisemmin saa oikean diagnoosin.