TRANSLATE

tiistai 24. helmikuuta 2004

Mitä tapahtui lapselle 10 vuotta sitten?

Kymmenen vuotta on kulunut kun lapsi katosi diagnoosien metsään. Kuvittelemme elävämme 2000-luvun vauraassa sivistysvaltiossa, emmekä keskiajassa. Mutta erilaisuuden kohtaamisen vaikeus johti perheen diagnoosien metsään, josta on lähes mahdoton vaikea selvitä.

Keskiajalla toki muutamia poikkeuksellisia yksilöitä poltettiin noitina, mutta erilaisuus oli luonteva osa yhteisöä. Lutherin mielestä vammaista lasta oli turha kastaa. Valistusajalla karkoitettiin erilaiset ihmiset pois näkyvistä metsiin, saariin ja laitoksiin.

Kahdeskymmenes vuosisata on ollut erilaisuuden kitkemisessä pahin. Miljoonat ihmiset on palaneet uuneissa, pakkosterilisoinnit on olleet lakisääteisiä. Sota-aikana nälkään on tapettu vammaisia Suomessakin. Edelleenkin laitoksissa kidutetaan ihmisiä, joiden paikka on omassa kodissa.

Mandelan esimerkki antaa voimaa jatkaa taistelua lapsen ja perheen oikeuksien puolesta. Vain anteeksianto voi antaa mielenrauhan, mutta tämä ei tarkoita sitä, että vääryydet pitää unohtaa ja lakaista maton alle. Niistä pitää kaikkien oppia, ettei sama tapahtuisi uudestaan.

Seuraavassa voit seurata erästä syksyllä 2004 alkanutta tarinaa, jossa älykäs lapsi tuomittiin idiootiksi ja perhe leimattiin jääkaappiperheeksi. Tarina etenee tällä palstalla dokumenttien valossa...

<---- Seuraa tapahtumia blogiarkistosta <----

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti