TRANSLATE

sunnuntai 12. kesäkuuta 2005

Positiivinen palaute puuttuu

Oppaan mukaan hyvään mielenterveyteen kuuluu riittävä itsetunto ja omanarvon tunto sekä toisten ihmisten arvostaminen. 

Mielenterveyden hyvä kehitys edellyttää hyviä ja pysyviä ihmissuhteita ja riittävän hyvää hoivaa. Näitä taitoja voitaisiin lapsemme kohdalla paremmin edistää sisarusten kanssa perheen parissa. Samoin antamalla positiivista palautetta, sen sijaan, että jokaisessa hoitokeskustelussa käydään läpi samoja puutteita kuukaudesta toiseen. Tämä jos mikä saa lapsen itsetunnon alamaihin.

Lapsi toteaakin “Minä en osaa mitään”. Musiikki, koulunkäynti ja liikunta ovat olleet lapsen kiinnostuksen ja itsetunnon kohteita, mutta ne on vähennetty lapsen elämästä minimiin "stressin aiheuttajina".

Asperger-lapsille suositellaan aktiviteetteja, joista he pitävät. He tarvitsevat jopa enemmän tekemistä ja liikuntaa kuin tavallinen lapsi. Kun lapsi ei saa tehdä mitään, hän pitkästyy – kävelee kehää ja leikkii mielikuvitusleikkejä. Tätä kutsutaan psykoosiksi ja skitsofreniaksi. Oman kokemukseni mukaan järjestämällä lapselle riittävästi lepoa ja tekemistä lapsen omien mielenkiinnon kohteiden pohjalta näitä psykoosin oireita ei esiinny.